Vier- / vijfgastesters

De vereiste apparatuur om APK te mogen uitvoeren is een viergastester. Hiermee worden de CO, HC, O2 en CO2 waarden gemeten. Emissiemetingen aan voertuigen met een benzine-, LPG- en aardgasverbrandingsmotor kunnen uitgevoerd worden door deze viergastester.

Ook is het mogelijk deze viergastester te combineren met een VLT-E9210 roetmeetcel. Tezamen vormen beide apparaten een combi-tester waarmee ook emissiemetingen aan dieselvoertuigen kunnen worden uitgevoerd.

Een andere soort tester is de vijfgastester. Dit is een uitbreiding op een viergastester waarbij ook stikstofoxiden gemeten wordt.

Lees meer

Deeltjesteller

Vanaf januari 2023 is het een APK-eis om dieselauto’s, -bestelauto’s, -vrachtwagens en -bussen de uitlaatgassen te testen op het aantal fijnstofdeeltjes; het tellen van de deeltjes. Om dit te kunnen doen heeft VLT aan haar emissieapparatuur de VLT-E9700 toegevoegd. Een hoogwaardig en zeer geavanceerde deeltjesteller. Het apparaat beschikt over uiterst moderne technieken die in staat zijn om de kleine nanodeeltjes te detecteren. Dankzij het gebruik van de ionisatie methode worden de fijnstof deeltjes gedetecteerd in de uitlaatgassen. Er zijn geen additieven (zoals alcohol) nodig om een test uit te voeren. 

Lees meer